Særlige vilkår
DTU kan bevilge særlige vilkår ved eksamen til studerende, som har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse eller tilsvarende vanskeligheder. I det følgende kan du læse om betingelser, procedurer og administrationen af særlige vilkår i forbindelse med skriftlig og mundtlig eksamen samt i forbindelse med udarbejdelse af afgangs- og bachelorprojekter samt specialer.
Særlige vilkår til skriftlig eksamen
På DTU er det muligt for studerende med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse at søge om særlige vilkår til skriftlig eksamen. Betingelsen er, at funktionsnedsættelsen skal have væsentlig betydning for den studerendes mulige præstation til eksamen. Studerende, som er i sidste del af deres graviditet, eller som ammer, har også mulighed for at søge om særlige vilkår.
Hvem administrerer de særlige vilkår?
-
Ordinære eksamensperioder
Når en studerende bliver bevilget særlige vilkår til skriftlig eksamen, vil den studerende automatisk blive tildelt særlige vilkår i de ordinære eksamensperioder. Det varetages altid af AUS.
-
Ikke-ordinære eksamensperioder
De særlige vilkår gælder også til mindre skriftlige prøver på campus (stedprøver), der enten er forudsætning for deltagelse i eksamen, eller som indgår med minimum 20% eller mere i den endelige bedømmelse. Disse afholdes typisk i undervisningsperioden og varetages af underviser. Den studerende skal selv gøre underviser opmærksom på sin bevilling fra AUS om særlige vilkår til skriftlig eksamen. Den studerende skal kontakte underviser pr. mail og vedhæfte afgørelsesbrevet som dokumentation for sine særlige vilkår. Der kan være tilfælde, hvor det ikke er praktisk muligt at give den studerende de af AUS tildelte vilkår, f.eks. mht. særlige fysiske rammer.
Hvad består de særlige vilkår i?
De særlige vilkår kan være én eller flere af følgende:
-
Ekstra tid
Ved skriftlige eksamener afholdt på DTU er det muligt at søge om ekstra tid. Der tildeles normalt 25% ekstra tid. Der kan dog i ganske særlige tilfælde også blive tildelt 50% ekstra tid.
-
Brug af computer og USB-stik
Til skriftlige eksamener er det muligt at søge om tilladelse til at medbringe egen computer - også til skriftlige eksamener, hvor hjælpemidler ellers ikke er tilladte. Der gives tilladelse til det i de tilfælde, hvor den studerende har brug for computeren som et skriveredskab og/eller gør brug af støtteprogrammer (eksempelvis CD ORD og talesyntese). For ordblinde gives der yderligere tilladelse til brug af almindelige elektroniske ordbøger (ej tekniske og kliniske), hertil høretelefoner og en elektronisk ordbogs-pen.
I samme forbindelse kan et USB-stik med eksamensopgaven udleveres til den studerende, og således kan den studerende få eksamensopgaven læst højt via høretelefoner. I de tilfælde vil den studerende både modtage en fysisk version (papir) og en elektronisk version (USB-stik) af eksamensopgaven. Den studerende skal bestille USB-stikket i god tid Den studerende skal give Afdelingen for Uddannelse og Studerende (AUS) besked om sit behov, hvorefter en medarbejder fra eksamenskontoret kontakter underviser med forespørgsel om at sende en elektronisk version af eksamensopgaven per mail til eksamenskontoret.
Eksamensbesvarelsen kan også afleveres på usb-stik. Den studerende skal på forhånd oplyse underviser om, at der afleveres på usb-stik, og er selv ansvarlig for, at filen er i et format, som er alment kendt og kan åbnes og printes af underviseren.
Hvis den studerende har modtaget opgaven på et usb-stik, kan usb-stikket anvendes til at aflevere eksamensbesvarelsen. Har den studerende ikke modtaget opgaven på et usb-stik, kan den studerende selv medbringe et usb-stik til aflevering af eksamensopgave. Den studerende kan bede om at få returneret et privat usb-stik efter endt bedømmelse.
AUS har udarbejdet en tro og love-erklæring vedrørende brugen af computer til skriftlige eksamener. Den studerende erklærer med den på tro og love, at han/hun i forbindelse med skriftlig eksamen kun vil gøre brug af de i kursusbeskrivelsen tilladte hjælpemidler samt eventuelt tilladte støtteprogrammer installeret på den medbragte computer. På trods af en underskrevet tro og love-erklæring kan den studerende altid risikere at få brugen af sin computer tjekket i forbindelse med skriftlig eksamen.
-
Fysiske rammer
På DTU er det muligt at søge om særlige fysiske rammer. Ved alle ordinære eksamener på DTU bliver der således etableret et mindre eksamenslokale med plads til færre studerende, hvor alle borde er hæve-sænke-borde og alle stole er kontorstole. De særlige vilkår kan blive tildelt, hvis den studerende har fysiske gener (dårlig ryg, fysiske smerter, kørestolsbruger m.m.), eller hvis den studerende har psykiske/kognitive udfordringer (social angst, opmærksomhedsforstyrrelse, lydsensitiv m.m.), der vanskeliggør tilstedeværelse og eksamensafholdelse i et almindeligt eksamenslokale.
-
Andet
Af andre særlige vilkår kan nævnes ”brug af apparat til at afspille musik og dertil hørende høretelefoner” (hvis den studerende er særlig udfordret med lydsensitivitet eller opmærksomhedsforstyrrelse, kan det bevilges på baggrund af lægelig udtalelse) og tilladelse til at benytte en sekretær (for eksempel studerende med cerebral parese).
Særlige vilkår til mundtlig eksamen
Nogle studerende har brug for ekstra tid til mundtlig eksamen for at være ligestillet med andre studerende i samme eksamenssituation.
Der kan tildeles ekstra tid (typisk 25%) til forberedelsestiden inden den mundtlige eksamen, til selve eksaminationen (f.eks. ved taleudfordringer eller angst) eller til begge dele. Bevilling af særlige vilkår forudsætter, at underviser vurderer, at dette er nødvendigt for at ligestille den studerende med de andre studerende. SPS-enheden (specialexamconditions@adm.dtu.dk kan bistå underviser i denne vurdering efter behov. Der er i disse tilfælde ikke tale om, at den studerende har modtaget eksplicit tilladelse via AUS til særlige vilkår, men eksaminator/underviser skal tage hensyn til den studerendes særlige udfordring, hvis det er relevant og muligt. Det er en forudsætning, at der med bevillingen ikke sker en sænkning af prøvens faglige niveau.
Den studerende skal kontakte den kursusansvarlige/underviser, senest en måned inden den mundtlige eksamen, og skal fremlægge dokumentation for det forhold, som ligger til grund for anmodningen. Hvis årsagen er taleudfordringer, antages dette dog at kunne vurderes under en almindelig samtale.
Eksamensangst (kun angst for eksamen) er ikke en gyldig årsag til særlige vilkår, hvorimod general angst (udfordret af angst også i hverdagen) er en gyldig årsag. Læs mere på DTU Inside under Eksamen'/'Særlige vilkår til eksamen'/'Jeg skal søge særlige vilkår til eksamen'.
Skal den studerende indgå i en mundtlig gruppeeksamination, men indgår i en gruppe, hvor de andre ikke har ekstra tid, har underviser/eksaminator mulighed for at tildele hele gruppen ekstra tid.