Støtte til studerende med funktionsnedsættelse

Studerende med en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse kan have vanskeligt ved at gennemføre deres studie. På DTU har de studerende mulighed for at søge om forskellige former for støtte. I det følgende kan du læse om SPS-ordningens støttemuligheder samt få input til, hvordan du som underviser kan støtte med enkle tiltag i din undervisning. Derudover kan du læse om typiske karakteristika og få gode råd til at tackle en evt. vanskelig situation i studiehverdagen.

Om studerende med funktionsnedsættelser

For nogle studerende kan der være særlige forhold, der vanskeliggør dét at studere. Specialpædagogisk støtte (SPS) er en ordning, der hjælper disse studerende med at gennemføre studiet. I det følgende kan du læse om SPS-ordningen, og om hvad du kan gøre for disse studerende i undervisningssituationen. Endelig beskrives nogle typiske karakteristika og der gives gode råd til dig som underviser.

Læs mere om SPS-ordningen, og om hvad du kan gøre for de studerende i undervisningssituationen

Hvad er en faglig støttelærer?

Flere og flere studerende får via SPS-ordningen bevilget en faglig støttelærer. En støttelærer er typisk en underviser fra den studerendes uddannelsesretning, som vejleder og motiverer den studerende i forhold til faglige udfordringer.

Læs om betingelserne, rammerne og indholdet for en faglig støttelærer

Hvad er en støtteperson?

En del studerende får via SPS-ordningen bevilget en støtteperson. En støtteperson er typisk en medstuderende fra en ældre årgang på samme studieretning som den studerende selv. Støttepersonens rolle er at støtte den studerende i forhold til de mere praktiske og sociale anliggender, der er forbundet med at studere.

Læs om betingelserne, rammerne og indholdet for en støtteperson

Opsætning af skriftligt materiale

Som underviser kan du højne læsbarheden af alt skriftligt materiale betydeligt via nogle enkle principper. Hvis du anvender principperne, vil det være en stor hjælp for alle studerende, men det vil især gavne mange ordblinde studerende. 

Læs mere om opsætning af skriftligt materiale

Vejledning og gode råd fra DCUM

Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) har udarbejdet en online platform med information til og om studerende med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser.

Læs mere om platformen, dens indhold og muligheder